Immunkromatográfiás gyorsteszt vagy real-time PCR koronavírus teszt a jobb? | Hyppo Labor

Immunkromatográfiás gyorsteszt vagy real-time PCR koronavírus teszt a jobb?Title for This Block

Az új típusú koronavírus kimutatására számos diagnosztikai lehetőség áll rendelkezésre, azonban nagyon fontos, hogy megértsük az egyes alkalmazott módszerek közötti alapvető különbségeket. Ennek a videónak a célja az immunkromatográfiás gyorstesztek és a real-time PCR technológia közötti különbség bemutatása.

Az első és legfontosabb különbség a két módszer között magának a kimutatandó molekulának a típusa, illetve a vizsgálat során alkalmazandó minta típusa: míg a real-time PCR technológia a vírus örökítőanyagát, tehát az RNS-t mutatja ki egy ún. nasopharingeális swab, tehát egyfajta vattatampon segítségével vett légúti mintából, addig az immunkromatográfiás gyorstesztek az IgM, illetve az IgG típusú ellenanyagokat detektálják a pácienstől vett szérum, plazma vagy teljes vérmintában. Utóbbi egyébként nagyon egyszerűen, egy ujjbegyszúró segítségével nyerhető a vizsgált személytől.

Az immunkromatográfiás gyorstesztek tesztkazetta formájában kerülnek kereskedelmi forgalomba és a tesztkazetta kialakításának köszönhetően mind a koronavírus teszt elvégzése, mind a kapott eredmény leolvasása és kiértékelése akár egy laboratóriumi gyakorlatban kevésbé jártas személy számára is egyszerűen és könnyen elvégezhető. Ahogy a neve is mutatja, a teszt gyorsteszt, tehát segítségével akár 15 percen belül már eredmény nyerhető. Ezzel szemben a real-time PCR technológia megfelelő laboratóriumi hátteret, illetve megfelelő műszerezettséget igényel, és a vizsgálati idő is hosszabb, kb. 6-8 órát vesz igénybe. Tehát a páciens a PCR esetében tulajdonképpen csak a mintavételt követő másnap kapja kézhez az eredményt.

A kereskedelmi forgalomban számos immunkromatográfiás gyorsteszt elérhető a felhasználók számára, azonban a választás során fontos, hogy kiemelt figyelmet szenteljünk annak, hogy az adott gyorsteszt milyen specificitással, illetve szenzitivitással rendelkezik. A magas relatív specificitás és szenzitivitás értékekkel rendelkező immunkromatográfiás gyorsteszt hatékony megoldást jelent egy közösség fertőzőképes tagjainak a kiszűrésére.

Tehát az immunkromatográfiás gyorsteszttel végzett vizsgálat célja tulajdonképpen a szűrés, azaz egy adott közösségben esetlegesen előforduló fertőzött és fertőzőképes páciensek gyors, időben történő azonosítása. Ez azért is különösen fontos mert az új típusú koronavírussal fertőzött személyek egy hányada nem mutat klinikai tüneteket, tehát ezen a ponton mutatkozik meg az immunkromatográfiás gyorsteszttel történő vizsgálat valódi előnye.

Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a szűrővizsgálat során, tehát az immunkromatográfiás gyorsteszttel történő vizsgálat során kapott pozitív eredmény minden esetben real-time PCR technológiával megerősítendő. Tehát végső soron a két módszer egymást támogatva segíti az új típusú koronavírus hatékony és biztonságos detektálását.